Meyve Sebze Soğuk Hava Deposu Maliyeti
Ülkemizin 4 mevsimi, mevsim normallerinde yaşıyor olması sebze ve meyve üretimi konusunda dünyanın merkezi haline gelme yolunda ilerlemesini sağlamıştır.
Topraklarımızda hemen her sebze ile meyvenin yetişme olanağını bulunmakta olduğundan ötürü üreticiler tüketiciye ürünlerini ilk günkü tazeliğinde sunabilmek için soğuk hava depolarına yönelmiştir. Peki, Meyve Sebze Soğuk Hava Deposu Maliyeti nedir? Bu konuda net bir rakam belirtmek maalesef ki mümkün değildir. Çünkü kişinin üretimine bağlı olarak soğuk hava deposu metrekare oranında kullanıma bağlı olarak tasarlanmakta ve içerisinde muhafaza edeceği ürün ile tonaj doğrultusunda maliyet hesaplaması yapılmaktadır. Yani kişiye özel tasarlanan ve bu doğrultuda dizayn edilen soğuk hava depoları, normal olarak kişiye özel fiyatlandırma ile sonuçlanmaktadır.
Meyve Sebze Soğuk Hava Deposu
İnsanların her çeşit besin ihtiyaçlarının taze şekilde giderilmesi için çok uzun yıllardan bu yana birçok yönteme başvurulmuş ve bu yöntemler teknolojinin gelişmesiyle birlikte geliştirilerek bugün soğuk hava deposu gibi daha verimli bir hale getirilmiştir. Soğuk hava depolarında muhafaza edilecek ürüne bağlı olarak soğuk muhafaza ile donmuş muhafaza şeklinde ürünler iki kategori altında korunmaktadır. Söz konusu Meyve Sebze Soğuk Hava Deposu da meyvelerin her mevsimde tüketiciye belirli ısı ve nem altında korunarak yani ürünün vitamin ile mineral değerlerini kaybetmeden muhafazası sağlanarak, ürüne bağlı soğutma tekniği kullanılması ile inşa edilen tesisleri içermektedir.
Meyve Sebze Soğuk Hava Deposu Hakkında
Günümüzde her çeşit sebze ve meyvenin olması gereken koşullarda muhafazasının sağlanması adına kurulan Soğuk Hava Deposu, korunacak ürün cinsine göre doğru özelliklerle donatılması gereklidir. Mesela yaş sebzelerin dondurulması, üstlerinde bulunan hücre zarlarının çatlamasına yol açacağından ötürü doğal ortama girdikleri gibi içerdikleri özellikler tamamen kaybolacaktır. Bu nedenle yaş sebzeler ürün niteliğine bağlı olarak donma dereceleri 1C ile 15˚C arasında depolama süresi doğrultusunda ayarlanmalıdır. Bu husus her gıda maddesi için geçerli olduğundan ötürü soğuk hava deposu ihtiyacınız doğduğunda bunu kesinlikle uzman kuruluşlar aracılığıyla gidermeli ve gereken özellikler doğrultusunda tasarlanarak verim almanız sağlanmalıdır. Aksi durumda muhafaza edeceğiniz ürünler doğru koşularda korunamadığında ciddi boyutta maddi zarara uğramanız büyük ihtimaldir.